parallax background

Les Groupe Des Six

De Kerstroos
23 november 2018
World première: ‘Rhapsody for piano duet’
10 juli 2019
 
ARTIESTEN

Elles van der Heiden

Als pianiste heb ik kamermuziek gespeeld in diverse ensembles met repertoire van alle tijden. Solistisch ben ik te horen in voorstellingen die ik maak waarin een verhaal muzikaal wordt geïllustreerd door pianomuziek. Zó treed ik op in de zéér succesvolle voorstellingen ‘De legende van de Kerstroos’ (2012) en in ‘Kerstspoken’ (2014) en “Reinaert de Vos, het sluwste dier van het bos” ( 2016).


Siebert Nix

De pianist Siebert Nix voltooide zijn vakopleiding aan het Conservatorium van Groningen in 1986. Met een beurs uit het Andrea Elkenbracht-fonds volgde hij lessen en meestercursussen bij Nelly Ben-Or (Londen en Amsterdam). Hij nam deel aan masterclasses bij de pianisten Detlef Kraus (Beethoven en Brahms), Vitalj Margulis (Rachmaninoff), Hans-Helmut Schwarz (Mozart en Schubert) en Einar Steen-Nøkleberg (Grieg).

OVER HET CONCERT

Milhaud, Auric, Tailleferre, Honegger en Poulenc leverden in 1921 elk een eigen bijdrage aan een circus-achtige potpourri voor Jean Cocteaus absurdistische ballet Les mariés de la Tour Eiffel, over een bruidspaar en een struisvogel. De muziekuitgave L'Album des six met pianostukken uit hetzelfde jaar is het enige muziekproject geweest waarin alle zes componisten van de groep vertegenwoordigd zijn. Later werkten sommige leden van de groep incidenteel samen, behalve Durey die al spoedig zijn eigen weg ging en zich door zijn communistische kunstopvatting isoleerde. Als samenwerkingsproject kan de muziek voor het kinderballet L'éventail de Jeanne (1927) genoemd worden, waaraan ook werd deelgenomen door onder meer Maurice Ravel en Albert Roussel. Aan Mouvements du coeur. Un hommage à la mémoire de Frédéric Chopin, 1849–1949 werden bijdragen geleverd door Auric, Milhaud en Poulenc (maar ook door Jean Françaix en anderen). In 1952 namen Auric, Honegger, Poulenc, Tailleferre met drie anderen deel aan de compositie van het orkestwerk La guirlande de Campra. Ten slotte schreven Auric, Milhaud en Poulenc samen met vijf andere componisten de orkestsuite Variations sur le nom de Marguerite Long voor de 81-jarige pianiste Marguerite Long.