parallax background

Het Grieg Pianoduo speelt Edvard Grieg

Peer Gynt
10 augustus 2018
De Kerstroos
23 november 2018
 
Het Grieg Pianoduo heeft voor u speciale programma’s samengesteld rondom Edvard Grieg met diens vierhandige pianomuziek! Deze Noorse componist die zelf als kunstenaar in zijn tijd in de hoedanigheid als componist, pianist, en dirigent veel van zijn muziekwerken in grote delen van Europa in verscheidene steden ten gehore bracht, trad daarmee verscheidene keren in Nederland op. De hechte vriendschap met de Nederlandse componist, pianist, en dirigent Julius Röntgen (1855- 1932) stichtte mede een sterke culturele band tussen Nederland en Noorwegen. Röntgen was medeoprichter van Het Concertgebouw en het Amsterdams Muzieklyceum. Griegs persoonlijkheid, leven, en werk stonden een Europese culturele uitwisseling ten dienste met daarbij een uiteindelijk maatschappelijke én vooral culturele aansluiting voor het nieuwe Noorwegen, dat eindelijk in 1905 op eigen benen mocht staan van de Zweedse koning. Grieg nodigde als eerste het toen nog jonge Concertgebouworkest uit samen met dirigent Willem Mengelberg tot het maken van het orkest zijn eerste buitenlandse muziekreis naar Bergen (N), waarmee Bergen een lange nog steeds bestaande festivaltraditie zou krijgen. Ook de kamermuziek droeg Grieg een warm hart toe: Edvard trad samen met zijn vrouw Nina Grieg zowel als met Julius Röntgen op als pianoduo in eigen land én op buitenlandse podia in Nederland en Engeland. Grieg is in de eerste plaats een overtuigend pianocomponist. Met de piano, die hij als instrument uitstekend beheerste, gaf hij zelf, naast in zijn vele solopianowerken en liederen, zeer beduidend vorm aan zijn eveneens talrijk vierhandig pianorepertoire. Al vele jaren speelt het Grieg pianoduo het complete vierhandig piano-oeuvre van Edvard Grieg en heeft daarmee in binnen- en buitenland w.o. in Bergen en Oslo Noorwegen vele succesvolle concerten gegeven.