BIOGRAFIE

CREATIEF, EXPRESSIEF, DYNAMISCH

Het Grieg Pianoduo

 
Elles van der Heiden en Siebert Nix vormen al vanaf 1987 het Grieg Pianoduo. Hun specialiteit is vierhandig pianospel op één vleugel. De naam van de Noorse componist Edvard Grieg, wiens veelzijdige repertoire vele stijlinvloeden omvat, overbrugt de kwaliteiten van hun gehele repertoire. Het pianoduo speelt muziek van Schubert tot hedendaags en gaat daarbij het experiment niet uit de weg: Four hands unlimited!
 
 

Elles en Siebert studeerden beiden aan het Conservatorium in Groningen en volgden meestercursussen bij Detlef Kraus (Hamburg), Vitalj Margulis (Tilburg), Daniëlle Dechenne (Amsterdam), Hans-Helmut Schwarz (Heidelberg/Lenzerheide-Valbella), en Einar Steen-Nøkleberg (Oslo). Ze hebben opgetreden in Nederland, Engeland, Frankrijk, België, Zwitserland, Griekenland, Noorwegen, Zwitserland, Schotland, Rusland, en de Verenigde Staten.

 
 
 
 

Highlights

 
 
 • 1999: Het Grieg Piano duo heeft de eer te mogen spelen op de vleugel van Edvard Grieg in Villa Troldhaugen, het voormalig woonhuis van de componist. Daarop volgt een wervelend optreden in de nabijgelegen concertzaal Troldsalen.
 • 2000: vierhandig en Grieg, de twee hoofdingrediënten van het duo komen samen op hun eerste cd, met de vierhandige pianowerken van Edvard Grieg.
 • 2000: op uitnodiging van de pianist en Grieg-specialist Einar Steen-Nokleberg maakt het duo een concerttournee in Noorwegen. Tijdens het Grieg Festival Oslo brengen zij met veel succes Griegs vierhandige pianowerken ten gehore.
 • 2005: live muzikale begeleiding bij Le Boeuf sur le toit, een farce imaginé van Darius Milhaud, met daarbij de gelijknamige film van Jean Cocteau. 'Het klapstuk van de middag', meldt het Dagblad van het Noorden (23 mei 2005).
 • 2006: tweede CD: ‘Milky Way’ en ‘Spiral Symphony’ van de jonge Estlandse componist Urmas Sisask, quatre-mains stukken die gebaseerd zijn op sterrenconstellaties. Twee bijzondere werken die direct na verschijnen integraal worden uitgezonden op de Concertzender.
 • 2009: In het door de United Nations uitgeroepen sterrenkundig jaar 2009 componeert Urmas Sisask speciaal voor het Grieg Pianoduo en de sterrenkundige prof. Dr. Peter Barthel (RuG) een nieuw vierhandig pianowerk, geïnspireerd op het sterrenstelsel ‘Sombrero’. In het kader van het project 'Keys to the Stars' wordt Sombrero op diverse plaatsen in Nederland voor uitverkochte zalen opgevoerd. Een theatraal spektakel, waarbij Peter Barthel de inleiding verzorgt en Siebert en Elles het stuk ten gehore brengen. Op de achtergrond worden de bijbehorende sterrenstelsels geprojecteerd. Zie HIER beeldmateriaal.
 • 2012: Columbus achterna: concerttournee door de Verenigde Staten!
 • 2013: 25-jarig jubileum als pianoduo, onder andere gevierd met succesvolle optredens op het internationale Casa dei Mezzo Music Festival 2013 op Kreta, Griekenland.
 • 2013: ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt op één vleugel – vierhandig. Massaal applaus op het Peter de Grote Festival in Groningen, met daarna succesvolle reprises op vele podia in het land.
 • 2014: het duo komt met een nieuw programma met vierhandige pianowerken van de Hongaarse componist Franz Liszt. Ze gaan ermee op tournee door Nederland, op uitnodiging van de Franz- Lisztkring. En treden live op in het bekende Radio-4-programma ‘Spiegelzaal’.
 • 2015 en 2016: het duo bereikt ook een veel jonger publiek met het kinderconcert 'Reinaert de Vos', talloze malen opgevoerd in het Noorden van het land. Daarnaast zijn er de kerstprogramma's in hun eigen sfeervolle concertruimte 'Boteringe-suite' in de Groningse binnenstad.
 • 2017: het duo treedt op in het Aleksandrinsky theater in Sint Petersburg, met werk van Sisask, op uitnodiging van het Nederlands Instituut in deze Russische stad.
 • 2019: première van ‘Rhapsodie for Piano Duet’ van Ante Božić-Kudrić, speciaal geschreven voor het Grieg Pianoduo, en door hen uitgevoerd als wereldpremière tijdens het Piano Loop Festival 2019 in Split, Kroatië.