parallax background

Rhapsody & Co.

 

Een modern programma met een mix van verschillende stijlen.

 
In dit moderne programma vind u een mix van verschillende moderne stijlen naast elkaar! Het werk ‘Rhapsody for piano duet’ werd speciaal in opdracht van het Grieg Pianoduo gecomponeerd door de Kroatische componist Ante Božić-Kudrić in 2018. Hiervan werd op 17 augustus 2019 de wereldpremière gespeeld door het Grieg Pianoduo op het 6e Piano Loop Festival in Split! Dit werk voor vier handen op één piano is gebaseerd op een lang concept van vrije transformaties van een thema waarmee het werk wordt geopend. In een groots laat-romantische eclectische stijl ontwikkelt het zich tot een belangrijke bijdrage aan het vierhandige piano repertoire!
 
 
De Sonate van de Franse componist Francis Poulenc uit 1918 is een onderdeel van ons nieuwste programma ‘Groupe des Six et Satie’. De oorspronkelijkheid en speelsheid van deze muziek staat nog steeds helemaal overeind in 2019.
 
parallax background
 
Het werk ‘The Sombrero Galaxy’ is een werk dat speciaal voor ons en voor prof. Peter Barthel werd gecomponeerd door de Estse componist Urmas Sisask in 2008. Sisasks geheel eigen stijl is gebaseerd en geïnspireerd op sterrenstelsels. In dit werk hoort u hoe Sisask op zijn geheel eigen wijze speciale klankeffecten in dienst stelt van zijn originele muzikale spanningsopbouw. Daarbij laat hij zich niet onbetuigd in het gebruik van Mexicaanse ritmes. In de werken van Sisask hoort men het streven naar kosmische en muzikale harmonische parallellisme, zijn gebruik van niet-alledaagse speeltechnieken op de piano daarbij de muziek te ervaren op een spannende kosmische manier, deze stijl van Sisask staat dan ook bekend als 'astro-muziek '.
 
 

Het Rhapsody & Co. door het Grieg Pianoduo

ComposerPieceDetailsNationality
ANTE BOŽIĆ-KUDRIĆ
(Split,*1990)
Rhapsody for piano duetCroatian
Intermission
FRANCIS POULENC (*1899 – †1963 Parijs, Frankrijk)Sonate (1918)Franch
URMAS SISASK
(Rapla, Estonia, *1960)
The Sombrero GalaxyOpus 119 (2008)Estonian